Info

 Dricka vatten på Malta

I alla hus och lägenheter har man två vattenkällor. Köket är kopplat till huvudflödet utanför huset och badrumet är kopplat till vattentanken på ditt tak. Så vattenkvalitén skiljer sig redan där beroende på hur ren din vattentank är och hur nya dina rör i huset är (de gamla är av metall, farligt att dricka).

Samma princip gäller innan vattnet nått ditt hus. Kvalitén på ditt kranvatten beror på avståndet till närmaste water supply och igen så handlar det om rörens kvalité och hur långt vattnet måste färdas till ditt hus.

Vattnet i sig är havsvatten som renas i en anläggning där det genomgår ”reverse osmosis” och det är alltid en viss nivå av restprodukter, om ändå minimalt, som följer med vattnet.

Att laga mat med vattnet från köket är helt okej, om du bor i ett gammalt hus eller är känslig/försiktig kan du skaffa kolfilter, finns i livsmedelsbutik i form av en tillbringare, som tar bort orenheter från vattnet.

Du bör absolut avstå från att dricka vattnet från badrummet för det kan ha stått stilla i tanken (hur ren den nu är vet du förmodligen inte) på taket, i solen, i 40 graders hetta, i över ett dygn.

Jag rekommenderar varmt att köpa vatten från www.h2only.com (Det finns andra leverantörer också men jag föredrar h2only för deras vatten är INTE mineraliserat, bra av flera hälsoskäl). Beställ typ 50 flaskor a 19 liter och få extra flaskor på köpet + en hållare för flaskan. Det är miljövänligt, billigare än att köpa i butik och du behöver aldrig släpa runt på flaskor igen eftersom de levererar måndag, onsdag och fredag både på morgon och eftermiddag.

http://www.h2only.com/

 

Artikeln skriven av: Emil Brikha

Flyg till Malta

Normalt under högsäsong så brukar jag kunna varenda flyg och tid i huvudet, men eftersom denna info är skriven under lågsäsong så kommer här i alla fall lite tips för er som vill flyga till Malta.

Det går att ta sig varje dag, året runt till Malta i princip men under lågsäsong så måste du byta flyg i Frankfurt eller München. SAS till Tyskland och därifrån byter du till Air Malta eller Lufthansa som tar dig vidare, ibland har du otur och får mellanlanda på Sicilien också, du går aldrig av planet men får sitta och vänta i 45 min på massa italienare och malteser som veckopendlar.

Bästa sättet om man vill flyga direkt utan byten är att faktiskt att ta sig till Malta med Ryan Air. Säga vad man vill om Ryan Air men jag har faktiskt aldrig haft några problem med dem och så länge man håller sig till deras lite ovanliga regler så brukar det gå ”smärtfritt”, jag skriver smärtfritt inom citationstecken eftersom rygg och kropp känns som 85år gamla när man landar men så länge man inte flyger med dem i längre än 4 timmar så fungerar det bra. Se till att du bokar extra resväska innan, att de inte går över ett enda gram över maxvikten och att du checkar in online samt skriver ut boardingkortet på egen hand annars får du böta så in i helvete. Du får ta med dig ett handbagage på 10kg plus ev. en eller flera resväskor på max 15/20kg. Du väljer detta som extra tillägg när du bokar eller checkar in online.

För er som bor i skånetrakten så går det också att ta sig med direktflyg från Köpenhamn. Vet att det brukar gå på lördagar normalt sett men har inte lika bra koll där eftersom jag är svensk och normalt sett inte konstant pratar med 1 promille i blodet och gröt i munnen.

Direktflyg till Malta

Högsäsong:

Ryan Air från Skavsta (Nyköping) flyger tisdagar, torsdagar och lördagar

Ryan Air från Skurup (Malmö) flyger måndagar, onsdagar och fredagar (Dessa flyg brukar starta i Maj)

SAS från Arlanda (Stockholm) flyger torsdagar och söndagar

 

Mellansäsong:

Ryan Air från Skavsta (Nyköping) flyger tisdagar, torsdagar och söndagar (Ibland plockar de bort torsdagar)

SAS från Arlanda (Stockholm) flyger söndagar

Lågsäsong:

 

Ryan Air från Skavsta (Nyköping) flyger lördagar

 

Svenskar som jobbar på Malta

Det bor ca 5000-8000 svenskar på lilla ön Malta. Med tanke på att Malta har ett invånarantal på ca 400.000 så utgör svenskarna en ganska stor minoritet. Hur kan jag veta att vi är så många svenskar på ön? Jo jag brukar varje dag gå och räkna in alla så klart, nja inte riktigt kanske men det är en bra kvalificerad gissning i alla fall.

Om vi räknar bort alla svenska turister som kommer hit varje år och bara räknar svenskar som kommer hit och arbetar så brukar jag räkna in dem i tre kategorier. Detta är nåt som är helt subjektivt från min sida, väldigt hårddraget, stor nypa salt av humor och absolut ingen fakta så om någon besitter en annan åsikt så diskuterar jag gärna detta på facebook ”Maltasvenskar” heter facebookgruppen eller så är ni varmt välkomna att kontakta oss

Säsongaren:

”Hej! Jag heter Andreas, är 19 år och har precis gått ut gymnasiet. Jag har även praktiserat lite på den lokala pizzerian. Jag bor hemma med min familj som består av min mamma 42år, pappa 45 år och hunden douglas. Jag är väldigt social och har alltid drömt om att flytta utomlands och skaffa mig mer erfarenhet.”

Detta är en person som troligen åker ned till Malta ca 3-6 månader, bor ihop med fem andra polare, super skallen av sig i princip varje dag på Paceville och har ett arbete vid sidan av så att han klarar brödfödan och den dagligen flaskan av vodka. Denna person söker direkt efter att han har slutat skolan d.v.s. i juni/juli så om du söker samtidigt så finns det stor risk att du konkurrerar med denna person om ett arbete. Andreas är också mer benägen att flytta hem och börja plugga till hösten för att han kom in på sin högskoleutbildning så hösten är en bra tid att söka arbete då väldigt många av de svenska företagen rekryterar upp på nytt, om du inte tillhör denna kategori är klart.

Den CV-medvetna:

”Hej! Jag heter Petra, är 23år gammal och har arbetat i 2år sedan jag gick ut skolan. Jag har länge funderat på att flytta utomlands och arbeta då jag tror att detta skulle vara väldigt nyttigt för mig. Jag har läst mycket bra om Malta och hört att det är lätt att få arbeten på diverse spelbolag. Jag vill gärna skaffa mig mer erfarenhet samt få chansen att bo i ett annat land.”

Petra är en person som har lite arbetslivserfarenhet och har tänkt ett lite längre tid på att flytta utomlands. Hon tänker lite mer långsiktigt, väljer ofta att inte bo i St julians och har en plan på att stanna på Malta i ca 1-2år så länge som jobbet flyter och allt känns bra. Av nån konstig anledning så väljer de flesta av den här kategorin att söka på sommaren i alla fall. Bästa tiden för dig som tillhör denna kategori är hösten/vintern då Malta går ned på lågsäsong. Om du dessutom väljer att flytta ned till Malta och söka arbete härifrån så har du en mycket större chans att finna ett arbete. Arbetsgivare ser väldigt ofta mer positivt till svenskar som redan bor på ön.

Stannar för gott:

”Hej! Jag heter Peter och är 30år gammal. Jag är riktigt trött på det svenska inrutade systemet och det svenska klimatet. Jag känner att jag har gjort mitt i gamla Svedala. Jag har haft en del arbeten tidigare som har fungerat bra, men känner att det är nu eller aldrig då jag vill skapa mig ett nytt medelhavsliv.”

Denna kategori är liten, den kan ibland vara svår att se, men Peter har framförallt redan innan bestämt sig för att stanna länge på Malta. Denna person följer oftast inte de generella reglerna om att söka jobb på sommaren utan det kan vara närsomhelst när infallet kommer. Detta är en person som verkligen vill att det skall fungera och arbetar hårt för att jobba sig uppåt. Om allt flyter på så stannar Peter om inte hela livet ut, så väldigt länge.

Obs! All text och alla personer i detta inslag är påhittade.

Snus på Malta?

Det har funnits ett ”svenskställe” på Malta tidigare som har sålt snus, men de gör inte det längre tyvärr. Hur historien gick om de fick tillslag eller inte vet jag faktiskt inte, därav så skriver jag ”svenskställe”. En vanlig fråga som jag får är ”hur är det med snus på Malta och vad säger reglerna?” När jag har tittat runt på massa sidor så är det mest folk som gissar tycker jag.

Malta ingår i EU och EU har bestämt sedan 1992 att snus är förbjudet, det får inte tillverkas, säljas eller importeras. Sverige har fått lite av en dispans så länge kan man säga då EU egentligen försöker stoppa Sverige från att tillverka och sälja snus. Ett undantagstillstånd så länge som man inte säljer till andra EU-länder. Man har gjort en rad olika forskningar som man sedan har mörkat för att få snuset att verka farligare. Det va lite bakgrundsfakta så va säger då reglerna?

Om du tar med dig snus själv ifrån Sverige till ett annat EU-land som i detta fall då Malta så får du ta med dig hur mycket snus du vill så länge som det är för privat bruk. Vad innebär detta då? Jo om du packar väskan full med 5-10 stockar så är det vanligtvis inga problem. Kommer du med tre hockeytrunkar fulla med bara snus så måste du nog förklara lite för tullen.

Snus får inte säljas eller importeras d.v.s om du beställer från en site på nätet som säljer snus så har det hänt att det kommit fram, men med största sannolikhet så tar Maltesiska tullen hand om detta och det skickas inte tillbaka till Sverige utan förverkas och du får troligen inte en enda krona tillbaka.

Hur gör du då om det krisar och du har ingen svenskresa inplanerad på ett tag. Enklast gör du igenom att du ber någon vän i Sverige gå och köpa 1-2 stockar och sen skicka ned till dig via vanlig post. Då är det inte lika med försäljning eller import utan det är faktiskt nån som har vart snäll att skicka till dig, men håll dig till små volymer så brukar det gå bra. Kom ihåg att du gör det på egen risk. Jag garanterar ingenting, så maila inte mig ”Din idiot, det funkade inte alls utan fastna i tullen”

Tobaksfritt snus går att få levererat samma dag på Malta via OrangeMan.store

Maltasvenskar om snus omnämns i Aftonbladet.