Köra bil på Malta

Köra bil på Malta 

Alla verkar vara väldigt nyfikna på hur det är att köra bil på Malta. Jag har inte fått några mail om maltesernas bilkörning men efter allt gnäll jag hör hela tiden om trafiken på Malta så är det väl kanske på tiden att jag berättar lite för er om Maltas inofficiella trafikregler.

Själv tog jag körkort här nere 2005. Ska inte påstå att det var speciellt enkelt, men däremot va det betydligt billigare. Jag fick hela tiden skit av min förskolelärare…ehh…trafik, körlärare…ehh va fan heter det? Jaja, jag körde i alla fall nästan alltid för fort. 35km/h va det nästan jämt. Inte så konstigt…ena dagen så kunde jag sitta där och cruisa i 40km/h och han gnällde om att jag körde för fort och nästa dag så kunde han säga halvsovandes att jag måste öka takten för om 5 min ska vi vara i St julians. (Jag befann mig själv i Bugibba). Ni som känner till sträckan vet att inte ens mina 150km/h räcker för att ta den sträckan på 5 min.

Då kan jag säga att det har blivit betydligt bättre nu. Jag menar nu finns det ju fartkameror m.m. Det är väl eu som har satt lite press där. Jag kuggade dessutom uppkörningen 2ggr. Hårda regler…första gången så körde jag för sakta. Det fanns inte så många hastighetsskyltar på den tiden som idag. Du var helt enkelt tvungen att veta inom vilken zon du var i. Andra gången så missade jag en stoppskylt tydligen. ”Where was the stop sign?” ”Ahh…don´t worry man, it was one back there but you missed it”. Efter det så sa alla att jag va för nervös och att det nog va bättre att jag tog en whisky innan nästa uppkörning.

Jag kör på Malta varje dag och det går hur bra som helst. Här kommer lite tips som du kan ha i åtanke. (En vit lögn, min underbara fru kör runt på mig dagarna i ända. Men på helgerna så åker vrålåket till höger fram och då kör jag som en äkta maltes.)

 

13 tips om hur man kör bil på Malta. (Alla andra sidor på nätet har ”10 things…” så jag ville vara lite coolare)

1. Alla maltesiska familjer har 2 bilar. En för veckan och en finare som bara körs på helgen, förslagsvis bara på Söndagar. Det går naturligtvis att täckna en ”enbart söndagsbilförsäkring” också. Så det är extra roligt att åka bil på söndagar när hela södern ska ta bilen till norr och tillbaka.

2. Detta är Malta och inte Sverige så ta seden dit du kommer och kör på fel sida…ehh..vänster sida.

3. Skit i skyltarna första året och fokusera på trafiken istället

4. Färger betyder inte samma sak här på Malta så bara för att du har grönt ljus eller grön gubbe så kan du inte bara dra på. Gult ljus = Gasen i botten!. Rött ljus = Va uppmärksam

5. Blinkers? Vad är det för nåt? Det är inte ofta de används och när det väl används så är det troligtvis någon som har glömt att stänga av dem när de svängde förra gången. Det närmsta du kommer blinkers är en hand som flyger ut från sidorutan

6. 2 sekunders regeln? Nja, snarare milimeter regeln. Är du längre bort än en milimeter från bilen framför dig så är du för långt bort. Så tänk på att inte hålla avstånd.

7. Hastighetsskyltarna gäller inte för billister på Malta utan enbart för skateboards

8. Störst först!, malteserna har inte lärt sig blixtlåsprincipen att man släpper fram varannan bil och trafiken kan bli extremt tät och långa köer kan du förvänta dig så det gäller att tränga sig fram.

9. Tuta på! Tutan får du faktiskt lära dig att använda ganska flitigt redan med bilskolan, de använder den för att signalera i trånga gränder att här kommer jag så se till att inte bli påkörd. Tutan har dock gått över till att mer bli en slagpåse för roadrage eller för att stressa alla bilar framför. Släng till några maltesiska svordomar och hytta med näven samtidigt så lär du dig ganska snabbt.

10. Varningsblinkers! Ni vet den där knappen som man aldrig hittar när man kör i Sverige och så plötsligt en dag så är det -20 grader och man kör på en liten Bambi. Vart fan är knappen? Malteserna har inga problem att hitta knappen. Det kan vara att man ser nån kusin som man inte har sett på en vecka så då stannar man bara i trafiken, stannar och pratar lite. Känner man dock att samtalet kommer ta lite längre tid än beräknat så trycker man in varningsknappen. Ett annat bra knep är om man ”bara” ska in och storhandla mat, kör in till sidan och sätt på varningsblinkerserna.

11. Inget vacker utan spackel! Här kommer tips till er kvinnliga förare också. Det handlar inte så mycket om hur snabbt eller säkert man tar sig dit utan det viktigaste är att man är ett snyggt lik när man kommer fram. Så medan du styr med knäna, gasar på tvåans växel så se till spackla på ett nytt ansikte i bilen samtidigt som du sms:ar vänninan om vilka kläder hon ska ha på sig så att ni inte tar samma.

12. Alkohol! För det första så räknar inte malteserna öl och vin som alkohol utan det är endast några få spritsorter som egentligen är alkohol som t.ex. Absint. Tumregeln är att så länge du kan gå någorlunda så kan du även köra bil. Se till att inte krocka bara för det är olagligt.

13. Don´t stop in the name of love! Stoppskyltar signalerar mer Slow Down. Det kan komma en bil så håll ögonen öppna och sakta ned farten förbi stoppskylten eller den gråvita texten ”stop” sprayad på vägen.