Vinprovning Malta

VINPROVNING PÅ MALTA – MALTAS BÄSTA VINGÅRD

 

Semestrar du till Malta så måste du besöka någon av Malta´s vingårdar och den som jag rekommenderar allra mest är Maria Rosa Wine Estate, en vingård som väldigt romantiskt är uppkallad efter grundarens hustru.

 

Deras vingård på Malta ligger i Attard, men det är svårt att föreställa sig att strax utanför Mriehel bypass som är väldigt trafrikerad så ligger 4,2 hektar av harmoni, Maria Rosa´s vingård. Deras vingård på Malta är ekologiskt och det märks tydligt för så fort man kör in på området så möts man av ankor, tuppar och även kalkon som finns där för att äta diverse insekter på gården istället för att man besprutar med kemikalier. Här finns en stor kärlek till vinet och naturen.

 

Här möts vi upp av ett stort leende, det är Roland Cassar som tar emot oss. Han är operations manager och även svärson till Maria Rosa. Han börjar entusiastiskt berätta för oss om historian bakom denna vingård som fick sin start 2008. ”Do you want to have a look?”

Vineriet , som främst är inriktat på produktion av rött vin , är stolt över de många faktorer som bidrar till vinets unika smaker för sina tre druvsorter : Cabarnet Sauvignon , Syrah och Sirakuzan . Vinet är ett egendoms vin d.v.s. vineriet ligger i vingården

 

”Detta är en stor fördel eftersom det minimerar den tid det tar att transportera druvorna till vingården – det tar ungefär en halvtimme” säger Roland . Han informerar mig sedan att de färska druvorna jag äter hemma , även om det äts direkt från bondens sortiment så skulle det vara minst två dagar gamla. Ju längre tid det tar innan druvorna pressas , desto mer oxidering har du , kanske den vanligaste fel som många vinerier gör .

 

”Här får varje vinranka individuell uppmärksamhet , ” säger Roland . ” Vindruvor är jästa med miljöjäst som finns på vingården, vilket ger vinet en viss smak , som är speciell för själva gården ” . De åldrar sitt vin i handgjorda ekfat från Frankrike . ”Ek , är den bästa typ av trä när man gör vin , rundar upp vinet , ger det en bukett , mer karaktär , en nyans av vanilj . Ek är populärt bland nya vindrickare ”, tillägger han.

 

Han berättar för oss hur viktigt det är att allt de gör är biologiskt , utan användning av kemikalier. Man använder bönor för att ge näring till vinrankorna och vi har ankor som vandrar fritt runt vinrankorna och äter insekter ”, säger han .

 

Jag rekommenderar verkligen att ni besöker deras vingård. För vinprovning och visning kan ni ringa något av dessa nummer +356 79570755, 9945 3111, 79 00 43 30 eller gå in på deras facebooksida www.facebook.com/mariarosawineestate