Malta

Malta

 Malta, formellt Republiken Malta, är en östat i mellersta Medelhavet, som ligger mellan Libyen i söder och Italien i norr (ca 93 km söder om den italienska ön Sicilien). Landet som ligger närmast i väster är Tunisien och i rak östlig riktning är det Grekland med ön Kreta. Malta är Europas sydligaste stat och en av Europas mikrostater. Landet har ungefär 400 000 invånare och är medlem i EU.

Gozo

 Gozo (gammalarabiska Għawdex = glädje, uttalas áw-desh) är en ö i den maltesiska arkipelagen och den näst största efter huvudön Malta och ingår i nationen Malta. Gozo har en yta på 67 km² och hade år 2003 ett invånarantal på 30 750 varav 6 635 bodde i öns största stad Rabat, även kallad Victoria. (Rabat betyder ”förstad” eller numer ”förort”, Det finns även en Rabat på huvudön Malta.) Ön är förbunden med huvudön via bilfärja som går mellan Mġarr på Gozo och Ċirkewwa på Malta och med helikopterförbindelse till Maltas flygplats Luqa.

Ön kallas populärt även The Island of Calypso då ön är motsvarigheten till ön Ogygia i Homeros Odyssén där nymfen Kalypso höll kvar den grekiske hjälten Odysseus i sju långa år som en kärleksfånge.

Comino

 Comino är en av Maltas tre bebodda öar. Den permanenta befolkningen uppgår dock endast till fyra personer. Maltas tredje största ö med en area på 2 km².

St. Mary’s Tower, ett torn byggt av Malteserorden 1618 finns på öns sydöstra sida. Denna typ av torn byggdes för att användas som varningssystem vid en invasion. Idag är tornet ett turistmål.

Ett annat populärt turistmål är den blå lagunen som du ser i den stora bilden överst. Med sitt klara cyanfärgade vatten är det populärt bland dykare.