Sightseeing på Malta

St. Julians

St. Julian’s (San Ġiljan på maltesiska) är en stad på Maltas östkust, norr om huvudstaden Valetta. St julians är mest känd för att det är hit alla turister åker. Här hittar du många bra restauranger, barer och nattklubbar och lista på hotell i St julians. Här kan du både gå för att ta en öl på nån trevlig pub som ofta är engelskinspirerande. Det finns ett hav av många bra restauranger som serverar mat från nästan alla nationer, några oslipade diamanter till lunchställen också. Gillar du uteliv så är det mest kända stället ett område som heter Paceville. Hit kan du gå och festa hela natten lång. I princip så stänger klubbarna när sista man går hem

Marsaxlokk

En annan mysig liten fiskeby är Marsaxlokk. Marsaxlokk är ett traditionellt fiskeläge, och har drygt 3 000 invånare.

Marsaxlokk ligger på Maltas sydöstra kust, ungefär 30 minuter från huvudstaden Valletta med buss eller bil. Staden är känd för de traditionella maltesiska luzzu-fiskebåtarna som du ser i bilden ovan. Större delen av Maltas fiskfångst tas upp av fiskare från den här byn. Under vardagar säljs fisken på fiskmarknaden i Valletta, men på söndagar säljs fisken direkt på fiskmarknaden på kajen i Marsaxlokk.

På söndagar är det också väldigt populärt bland malteser att ta sig till Marsaxlokk, dels så finns den stora marknaden på morgonen där du kan finna allt ifrån badskum till skor och maltesen vill gärna finna ett klipp, efter marknaden så är det populärt att slå sig ned på nån restaurang för att åtnjuta en god lunch och några glas vin med utsikt över havet och alla fina båtar.

Mdina

Mdina eller den ”Tysta staden” som den också kallas är Maltas gamla huvudstad. Det är en medeltida stad med många smala små gränder. Är ett måste om man åker till Malta då det finns mycket gamla byggnader och historia att se. Staden ligger högt benägen och utsikten från vissa delar är enormt häftig. Du ser hela Malta i princip och här har det fotats många bilder igenom åren. Testa gärna att gå in på något mysigt café då de är kända för sina goda tårtor och bakelser.

Valletta

Valletta är Maltas nuvarande huvudstad och grundades den 28 mars 1566 av Jean Parisot de la Valette som va ledare för Johanniterordens. Orden, som länge hade regerat över ön, valde att grunda en ny stad på Scebberrashalvön precis efter slutet av Maltas belägring. Detta för att förstärka ordens position på Malta. Francesco Lapparelli har designat staden, och många viktiga byggnader byggdes av Gerolamo Cassar.

Nästa byggnadsboom i Valletta inträffade under brittisk överhöghet. Då gjorde man portar, byggnader revs och de byggdes om, hus gjordes bredare och allmänna institutioner öppnade. Under andra världskriget så blev staden ordentligt bombad. Stadens operahus som byggdes vid stadens entré under 1800-talet blev helt förstört. Staden innehåller många historiska kaféer, mötesplatser, restauranger, banker, hotell och regeringsbyggnader. Det finns också allmänna trädgårdar som ger utsikt över bland annat stadens hamn. Valletta är ett måste för er som älskar shopping då du hittar väldigt mycket märkesaffärer, juvelerare och stora shoppingkomplex m.m.